My Komuniti..

Salam buat semua.Blog ini dibangunkan hasil daripada perkongsian maklumat dengan rakan-rakan di seluruh Malaysia dan juga luar negara.Ianya memaparkan tentang maklumat berkenaan usahawan internet,maklumat tentang komputer,perisian dan sebagainya.Apa yang dipaparkan juga merupakan pengalaman penulis sepanjang bergiat aktif dalam dunia internet bermula tahun 2005 sehingga sekarang.Anda juga dialu-alukan untuk menghantar artikel untuk tujuan rujukan sebagai maklumat terkini untuk tatapan semua.. terima kasih..

Stephen King Menulis-9 Perkara Perlu Anda Tahu Untuk Memperbaiki Web/Blog. April 1, 2010

Filed under: Uncategorized — myyunusasri @ 16:40

Hanya Memulakanya. Apa pun yang anda rancang atau ingin anda lakukan.Pasti ianya bermula dengan langkah pertama.Rancanglah dengan secara teratur dengan sebaik mungkin.Apabila anda cukup berani untuk memulakan,pasti anda berpuas hati dengan hasilnya.

Penuhi Keinginan Anda.Jangan pedulikan apa yang orang kata tentang anda.Bina kepercayaan dalam diri sendiri,kerana anda adalah anda.

Jangan Takut Dengan Penolakan. Apakah ada  pengunjung yang membaca blog anda? Jika anda benar-benar menikmatinya, seharusnya tidak peduli kepada anda. Terus bekerja dengan menghasilkan bahan baru dan sentiasa menghasilkan yang terbaik untuk blog anda.

Membuat Sesuatu Yang Unik.Buat sesuatu yang unik.Anda adalah anda.Anda mempunyai fikiran sendiri, kepentingan dan keprihatinan. Jadi anda haruslah berani dan memberitahu kepada semua orang tentang apa yang anda fikirkan.

Belajar Membuat Artikel Sendiri.Belajarlah untuk membuat artikel sendiri.Jangan terlalu berharap untuk bergantung dengan orang lain.Ianya sedikit sebanyak akan membantu anda untuk mengenali kekuatan dan kelemahan anda dalam bidang penulisan.

Ingat.Anda tidak boleh memuaskan hati semua orang!. Anda tidak boleh menyenangkan semua pembaca dengan penulisan anda. Oleh yang demikian,anda perlu sentiasa berusaha untuk membaiki kelemahan anda dari semasa ke semasa.

Mengajar Diri Sendiri.Lupakan sementara waktu kelas, pelajaran, seminar-seminar … anda belajar perniagaan anda yang terbaik dengan menempatkan usaha ke dalamnya dan melakukannya. Pelajaran yang paling berharga dari semua adalah orang-orang anda mengajar diri anda sendiri.

Banyakkan Menulis.Jangan hanya pandi bercakap! Masa anda sangat berharga dan anda perlu memahami bahawa masa yang anda habiskan adalah hanya untuk anda.

Banyakan Membaca Membaca. Jika anda tidak punya waktu untuk membaca, anda tidak akan punyai masa untuk menulis dengan baik.Apa yang anda baca merupakan sesuatu maksudnya tersendiri.Anda boleh menilai kemampuan seseorang bedasrkan pengalam,cara dan gaya yang berbeza-beza.

 

10 Strategi Untuk Anda Meningkatkan Lagi Pemasaran Online.

Filed under: Uncategorized — myyunusasri @ 15:51

Jika anda ingin meningkatkan jualan produk anda,saya ada 10 strategi baru untuk  anda untuk meningkatkan lagi produk jualan anda.
1. Mulakan dengan membangunkan blog/web dengan design yang menarik.INGAT!! Pastikan web/blog yang direka sesuai dengan produk jualan anda.

2. Sentiasa mengekalkan rangking anda dalam mendapatkan kedudukan di atas dalam mesin carian utama.

3. Pelajari untuk menggunakan Email Marketing berkesan.

4. Mendominasi niche pemasaran anda dengan sekutu, reseller, dan program persatuan.

5.Sentiasa mendapatkan pandangan dan besedia mendengar kritikan dari pakar-pakar internet berkenaan dengan produk jualan ataupun lama web/blog yang anda bangunkan.

6. Menyediakan senara opt-responsif  dan juga opt-list dalam e-mel.

7. Menerbitkan artikel.

8. Menulis dan menerbitkan sesuatu artikel ataupun bedasarkan fakta.

9. Menyediakan laporan percuma ataupun menyediakan hadian melalui laman web/blog anda kepada prospek anda.

10. Sentiasa berkomunikasi dengan penunjung laman web/blog anda untuk mendapatkan pandangan.

Semoga Berjaya. 🙂

 

Kenapa Perlu Update Antivirus? Mac 31, 2010

Filed under: Uncategorized — myyunusasri @ 20:11

Di sini saya ingin menjawab beberapa persoalan lazim yang sering diajukan berkaitan dengan antivirus. Diharap penerangan saya ini dapat memudahkan kefahaman semua. Jika ada sebarang pertanyaan, jangan segan-segan untuk tinggalkan komen ^^

Apakah itu update?

Update dalam Bahasa Melayu bererti kemaskini.

Antivirus [masukkan nama antivirus di sini] kena update tak?

Ya. Semua jenis antivirus pun perlu update dari masa ke semasa.

Kenapa perlu update antivirus?

Setiap hari, satu jenis virus akan dihasilkan. Bagi melindungi komputer anda daripadanya, antivirus haruslah terlebih dahulu mengenali virus tersebut. Sebab itulah antivirus perlu update selalu, agar ia mengenali virus-virus terbaru.

Kata orang, tak kenal maka tak cinta. Kata antivirus, tak kenal macam mana aku nak detect virus.

Perlukah saya update antivirus setiap hari?

Tidak semestinya. Bagi sesetengah orang, untuk update antivirus setiap hari adalah melecehkan, lebih-lebih lagi jika komputer anda tidak mempunyai sambungan Internet. Cadangan saya, update antivirus anda sekurang-kurangya sebulan sekali.

Kalau antivirus saya out-of-date, dah tak boleh guna dah ke?

Antivirus anda masih boleh digunakan walaupun ianya out-of-date. Cuma ia tidak akan dapat mengesan sekiranya terdapat virus-virus baru, itu sahaja.

Bagaimana nak update antivirus?

Jika komputer anda mempunyai sambungan Internet, proses update akan dilakukan secara automatik. Jika tidak, anda boleh download update bagi antivirus di cyber cafe, kemudian letakkan pada komputer anda secara manual. Ikuti langkah-langkah ini untuk update antivirus secara manual bagi Avira, AVGFree, dan Avast .

 

Apa Itu PDF?

Filed under: Uncategorized — myyunusasri @ 18:06

PDF Tahu tak kenapa fail PDF adalah paling popular digunakan di laman-laman web? Biasanya bila satu-satu laman web menyediakan dokumen yang boleh kita download, ia akan diberi dalam format PDF. Kawan saya pernah tanya, kenapa tak guna format DOC oleh Microsoft Word? Ok, bagi menjawab soalan ini, mari kita tengok apa itu PDF.

pdf-02 PDF (Portable Document Format) adalah satu format fail yang dibina oleh Adobe. Fail PDF biasanya mengandungi teks dan gambar, sama macam fail Microsoft Word. Namun fail PDF ini telah menjadi format utama yang digunakan di Internet, kerana saiznya yang kecil. Bayangkan fail Microsoft Word yang sebesar berpuluh-puluh MB boleh dipadatkan sehingga tidak lebih dari 10 MB sahaja dalam fail PDF. Saiz yang kecil ini akan memudahkan anda download dokumen dari Internet, serta menjimatkan ruang dalam Hard Disk.

Untuk membaca fail PDF, anda perlukan software seperti Adobe Reader ataupun Foxit PDF Reader. Saya cadangkan anda guna Foxit PDF Reader kerana ia lebih pantas.

Kalau nak buat fail PDF pula, Microsoft Word pun boleh digunakan. Dah habis tulis dokumen anda, tukarkan fail Word tersebut kepada PDF menggunakan CutePDF Writer. Nak lebih mudah, gunakan OpenOffice yang membolehkan anda save terus dokumen anda dalam bentuk PDF.

 

Lirik Lagu Keluar Secara Automatik Apabila Lagu Dimainkan?

Filed under: Uncategorized — myyunusasri @ 18:01

MiniLyrics

Tak perlu susah-susah nak cari lirik bagi lagu kegemaran anda di Internet. Software MiniLyrics akan membantu anda untuk dowload lirik secara automatik. Apabila anda mainkan apa-apa lagu di Winamp atau Windows Media Player, lirik bagi lagu tersebut akan dipaparkan pada MiniLyrics.

Selain dari Winamp dan Windows Media Player, MiniLyrics juga boleh digunakan bersama Foobar, iTunes, ReallPlayer, dan banyak lagi. Download di www.miniLyrics.com

 

Dapatkan Data Yang Hilang Dalam PC Inspector File Discovery.

Filed under: Uncategorized — myyunusasri @ 17:53

PC Inspector File Recovery adalah sebuah perisian percuma yang bagus untuk mendapatkan kembali fail-fail yang telah hilang. Sama ada fail tersebut telah anda delete, ataupun fail yang hilang dari partition yang anda format, anda boleh mendapatkannya. Berikut saya akan terangkan cara-cara menggunakan PC Inspector File Recovery:

  1. Buka PC Inspector File Recovery, dan pilih English sebagai bahasa antaramuka.
  2. Anda dikehendaki memilih jenis data yang ingin diselamatkan, iaitu:
    1. Recover deleted files. Fail yang telah dibuang dekan menekan Delete atau Shift+Delete.
    2. Find lost data. Data yang hilang dari partition yang anda format, ataupun disebabkan kerosakan komputer.
    3. FInd lost drive. Jika partition hilang, ataupun tidak boleh dibuka.
  3. Bagi contoh kali ini, kita akan klik pada pilihan nombor dua, iaitu Find lost data. Klik pada ikon tersebut
  4. Dwi-klik pada partition yang yang mengandungi data tersebut. PC Inspector File Recovery akan mula mengesan data-data yang sedia ada dalam partition tersebut.
  5. Seterusnya, tentukan cluster range yang akan dicari oleh PC Inspector Recovery. Anda boleh biarkan ia dengan nilai yang biasa, dan terus klik pada butang hijau. PC Inspector File Recovery akan mula mengesan data-data yang telah hilang. Proses ini akan mengambil masa, tunggu sehingga ianya selesai.
    pci-recovery-03
  6. Segala data yang dapat dikesan oleh PC Inspector File Recovery akan dipaparkan. Anda boleh pilih mana-mana data yang anda ingin kembalikan, dan klik pada butang save untuk menyimpan data-data tersebut.
    pci-recovery-04
 

Facebook dan Youtube kena blok…?

Filed under: Uncategorized — myyunusasri @ 17:24

Kadang-kadang pernah kita terdengar sesuatu laman yang tertentu kena sekat ataupun kena blok.

Kalau laman web seperti Facebook dan YouTube sahaja yang disekat, tak apalah. Namun sekatan adalah dibuat berdasarkan keyword, dan ia sangat menganggu saya dalam mencari maklumat di Internet.

Jadi bagi mengatasi masalah ini, saya menggunakan UltraSurf. Anda cuma perlu lancarkan UltraSurf, dan ia akan membuka satu Internet Explorer khas untuk anda melayari Internet.

Jika anda ingin menggunakan UltraSurf dengan browser lain seperti Firefox, Chrome, atau Opera; anda cuma perlu menetapkan proxy bagi browser tersebut kepada – 127.0.0.1:9666

UltraSurf ini juga berguna sekiranya anda tidak dapat membuka laman web tertentu (blog di via.my contohnya) kerana menggunakan IP yang dikongsi (Celcom Broadband, DiGi Broadband, dsb)